29 Temmuz 2008 Salı

Batmanın imdb deki Puanı



imdb listesinde 9 puan alıp bir numara olması biraz şaşırtıcı olan film. film tek kelimeyle muhteşem. hiçbir itirazım yok. fakat gelmiş geçmiş en iyi film değil elbette. zaten 150 bin oy öyle bikaç haftada verilebilecek bir oy sayısı değil. o kadar insan ancak birkaç yılda oylar normalde filmi. bu yılın dünya çapında en çok gişe hasılatı yapmış filmlerine bakarsak :

indiana jones : 760 milyon dolar... imdb'de 80 bin kişi oylamış.. 7 puan almış.
iron man : 566 milyon dolar .... imdb'de 82 bin kişi oylamış.. 8,2 puan almış.
kung fu panda : 480 milyon dolar.. imdb'de 22 bin kişi oylamış... 8 puan almış.
hancock : 460 milyon dolar... imdb'de 34 bin kişi oylamış.. 6,8 puan almış.
sex and the city : 375 milyon dolar.. imdb'de 25 bin kişi oylamış.. 5,4 puan almış.
the chronicles of narnia : 370 milyon dolar ... imdb'de 20 bin kişi oylamış.. 7,4 puan almış.
the dark knight : 355 milyon dolar... imdb'de 147 bin kişi oylamış.. 9,4 puan almış.

bu yukarıda verdiğim istatistiksel bilgilere dayanarak görüyoruz ki yüksek gişe hasılatı yapan filmler ortalama 40-50 bin kişi tarafından oylanıyor. ama the dark knight 147 bin kişi tarafından oylanmış. burada biraz değişik işler dönmüş gibi.
ayrıca top 1000 voters'a baktığımız zaman filmin hakettiği puanı görüyoruz : 8.2

tabi imdb'de ve sinema endüstrisinde zaman zaman böyle peak'ler oluyor. titanic'in 1.8 milyar dolar gişe hasılatı yapması gibi.
bütün bunları bir kenara bırakıp sadece filmi incelemeye alırsak :

rahmetli heath ledger, brokeback mountain ve i'm not there gibi filmlerle kariyerinin en başarılı dönemlerini geçirmişti son 2-3 yılda. ama gerek christopher nolan usta, gerek kendisi öyle iyi bir gözlem yapmışlar ki bu filmdeki joker karakteri yıllarca kendisinden bahsettirecek bir karakter olmuş. bu gözlem nedir? biz sinema severler, filmlerdeki kötü veya kaotik karakterlere bayılırız. scarface'deki tony montana, taxi driver'daki travis bickle, fight club'daki tyler durden... ve daha niceleri. bu karakterler genelde psikopat, vurdumduymaz, ruh hastası, anlamsız işler yapan, dünya yansa çöpü kalmaz cinsten karakterlerdir. soğukkanlı birer katil olabilirler bir gün. öteki gün ise bisiklete binip evin içinde turlayabilirler çocuklar gibi. ledger ve nolan kafa kafaya verip joker karakterini yeniden şekillendirirken bu gibi bizlerin idollerinden esinlenmişler. böylece yıllar öncesinin joker'i değişmiş ve artık bizlere ''oha'' dedirten, tapılacak bir karakter olmuş. filmin neredeyse yarısı bu adam üzerinde dönüyo zaten. batman, harvey dent veya james gordon nispeten daha az filme baskı kuruyor. genel kontrol ve odak joker'in üzerinde. bunların yanı sıra lucius fox'un filme etkisi zayıf kalmış, rachel ve alfred neredeyse yoklar bile. çok fazla yardımcı karakter var halbuki filme ama genelde ilk dörtlü götürüyor filmi.

teknoloji kullanımı gelince; sonar olayı dışında yepyeni bir şey görmedik bu filmde. mission impossible, james bond veya iron man gibi rakip action filmlerinde çok daha fazla yeni teknolojiler kullanılıyordu. ama ana vurgu joker'in üzerinde olduğu için bunlara gerek duyulmamış senaryoda.

sonuçta genel olarak ele aldığımızda 8-8.5 arası bir puanla ilk 20'yi zorlayan bir film çıkmış. ki bu da lord of the rings'lerden sonra 2000'li yılların en başarılı filmleri arasına sokuyor the dark knight'ı. kesinlikle izlenmesi gereken bir film.

Hiç yorum yok: